Франция, Германия и Великобритания призоваха за глобална данъчна реформа

Г-20 се противопостави на валутната война.

16.02.2013 | 12:48
Франция, Германия и Великобритания призоваха за глобална данъчна реформа

Глобална данъчна реформа поискаха Франция, Германия и Великобритания. Трите държави обявиха, че ще направят всичко възможно големите корпорации да си плащат данъците.

Общото изявление дойде в началото на срещата на Г20 в Русия. Трите водещи държави в Европа се борят с икономическата криза и търсят варианти за попълване на своите бюджети.

В същото време обществеността беше скандализирана от съобщения, че едни от най-големите и успешни фирми на планетата плащат минимални данъци.

Така например стана ясно, че гигантите в кафе индустрията Starbucks са платили малко под 9 милиона паунда данъци във Великобритания за 14 години. Facebook пък не са платили нито долар копроративен данък в Америка за миналата година, въпреки че са имали печалба от 1 милиард долара.

Страните от Г-20 са се договорили да избегнат валутната война, съобщи още пред журналисти финансовият министър на Франция Пиер Московиси, цитиран от Reuters.

“Всички декларирахме, че отказваме да участваме във валутна война. Обменните курсове на валутите трябва да се определят от пазарите”, коментира Московиси.

Той допълни, че държавите от Г-20 искат да приемат “подход на сътрудничество, който изключва агресивни стратегии за девалвация на международно ниво”.

“Г-7 направи много ясно изявление тази седмица. Г-20 ще повтори казаното. Валутите не трябва да се използват като средство за конкурентно обезценяване и страните не трябва да повтарят грешката да използват валутите като инструмент за икономическа война”, допълни британският финансов министър Джордж Осбърн.

В комюнике на групата се посочва, че Г-20 “ще се въздържи от конкурентните девалвации, а паричната политика трябва да бъде насочена към вътрешната ценова стабилност и икономическото възстановяване”.

Глобалните валутни пазари бяха необичайно волатилни в навечерието на срещата на Г-20 в Москва, на която беше обсъдена международната финансова стабилност, посочва още Reuters.