Валутните войни като израз на държавна позиция

Девалвацията на националната валута-шанс за раздвижване на пазарните обороти.

15.02.2013 | 17:37
Валутните войни като израз на държавна позиция

Валутните войни  са новият шанс за раздвижване на пазарите, смятат експертите на британската финансова институция HSBC. В годините на финансовата криза оборотите на валутните пазари се понижиха, но сега това е на път да се промени.

Терминът "валутна война" се определя като опит на дадена държава да девалвира валутата си в опит да направи износа си по-конкурентноспособен. Валутният пазар вече става средство за изразяване на позиция по даден проблем или заемане на страна в определен конфликт.

В последните няколко години водещите световни валути позагубиха атрактивността си като чист инвестиционен актив на фона на серията от нековенционални финансови инжекции от страна на централните банки. Ефектът от това "печатане на пари" не беше еднозначен навсякъде по света. Количествените улеснения на Федералния резерв например, се оказаха негативни за долара, докато тези във Великобритания бяха неутрални за паунда. В еврозоната дългосрочните финансиращи операции на Европейската централна банка в крайна сметка подкрепиха еврото.

Само допреди няколко месеца облигациите бяха най-разпространеният начин за формиране на позиция, отбелязват още експертите от HSBC. Сега обаче, в условията на евентуална валутна война, тази роля съвсем естествено пада върху валутните пазари. Пример за това е японската йена - ако даден инвеститор смята, че Япония ще успее да девалвира успешно своята валута, най-логичният начин да защити тази своя теза е като открие позиция срещу йената.

Заключението на експертите е, че ако държавите се движат към конфликт, то валутните курсове ще бъдат на предната фронтова линия.

Историята на валутните войни вижте от видео файла и материала на Райън Чилкот от Bloomberg Television.