Централните банки изкупиха рекордно количество злато

Най-големият купувач е Русия, следвана от Бразилия и Ирак.

14.02.2013 | 11:33
Централните банки изкупиха рекордно количество злато

През 2012 централните банки по света са изкупили рекордно количество злато за последните 50 години в опит да диверсифицират резервите си, съобщава Световният съвет по златото World Gold Council, цитиран от CNBC.

През миналата година централните банки са придобили 534.6 тона от благородния метал. Това е най-голямото количество изкупено злато от 1964 година насам. Най-големият купувач е била Русия, следвана от Бразилия и Ирак. Нетните покупки на банките са представлявали 12% от общото търсене на пазара през 2012 година, уточняват от световния съвет. От там коментират, че страните, които са били най-активни през миналата година са предимно от развиващите се икономики.

Централните банки се превърнаха в нетен купувач на злато от второто тримесечие на 2009 година, като от тогава са натрупали 1 100 тона ново злато в трезорите си. Златото е естествена застраховка при понижаващия се долар, който пада заради политиката по количествено улеснение на Федералния резерв на САЩ, обясняват експерти.

Въпреки разпространените спекулации, че Китай е на път да надмине Индия като най-големият в света купувач на злато през 2012, се оказва, че страните от южна Азия държат първото място по търсене на благородния метал. През миналата година Индия е изкупила 864.2 тона злато, а Китай - 776.1 тона.