ЕС и САЩ сключват споразумение за свободна търговия до 2 години

Това ще бъде най-мащабната сделка от създаването на Международната търговска организация, коментира Financial Times.

14.02.2013 | 09:10
ЕС и САЩ сключват споразумение за свободна търговия до 2 години

Европейският съюз и САЩ планират да завършат преговорите по споразумението за свободна търговия до две години, съобщи Financial Times.

Идеята за трансатлантически търговски пакт се обсъжда от десетилетия. Европейските и американските политици я възродиха в отчаян опит да демонстрират на избирателите, че имат планове за съживяване на растежа и създаване на нови работни места, отбелязва изданието.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посочи, че “споразумението между търговски партньори, на които се пада почти половината от световната икономическа продукция, ще промени сериозно играта”.

“Заедно ние ще оформим най-голямата търговска зона в света. Това ще даде тласък на нашите икономики без да струва и стотинка от парите на данъкоплатците”, коментира Барозу.

Според Майкъл Фроман, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на международната икономическа политика, може да се очаква “драстично увеличаване на новите работни места както в САЩ, така и в Европа, а по-нататъшното интегриране на икономиките да подпомогне укрепването на многостранната търговска система”.

Еврокомисарят по търговията Карл де Гухт отбеляза, че всички технически и правни стандарти, които се приемат от ЕС и САЩ, може да се превърнат в световен еталон.

Определеният краен срок за постигане на споразумението обаче съвпада с края на мандата на сегашната Европейска комисия, припомня Financial Times. Ако търговската сделка не приключи до 2015, новите перспективи може да се окажат несигурни при новото ръководство на ЕС.

Освен това споразумението трябва да бъде одобрено от всички държави-членки на общността, Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Вашингтон освен това не е склонен да започва преговори, които биха глътнали сериозен административен, политически и финансов ресурс, ако не е сигурно постигането на конкретен резултат, посочват експерти.

Изданието припомня още, че ЕС и САЩ все още не са постигнали съгласие по доста въпроси. Например, позициите на европейските и американските власти не съвпадат, относно вноса на американски генетично модифицирани храни в Европа.