ЦРУ: Ватикана е на червено от 2011

Финансите на папската държава пострадали от кризата в Европа и от данъка, който Италия наложи на някои от имотите й.

12.02.2013 | 14:51
ЦРУ: Ватикана е на червено от 2011

Ватикана има сериозни финансови проблеми в последните две години, като през 2011 дефицитът на папската държава е надхвърлил 15 милиона евро, става ясно от справка в базата данни на ЦРУ. Числата бяха оповестени след изненадващата новина за оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ.

Според анализатори причина за влошаването на папските финанси е финансовата криза на Стария континент, която намалява постъпленията от дарения, туризъм и други ключови за Ватикана сектори. В резултат на това теократичната държава също бе принудена да прибегне до затягане на коланите.

Междувременно обаче тя получи още един удар - през декември Европейският съюз даде картбланш на Италия да обложи с данък имотите, които са собственост на църквата, но не се използват за религиозни дейности. Ставката засегна първо хотелите, които са сериозно перо от приходите на папската хазна. Предварителните оценки показват, че общите приходи от новия налог ще бъдат между 700 милиона и 1 милиард долара.

Като цяло бюджетните приходи на Ватикана се формират от инвестиции, недвижими имоти и дарения. Църквата печели и от продажби на пощенски марки, монети, медали, музейни такси и публикации на различни печатни издания.

В момента папа Бенедикт XVI покровителства 1.2 милиарда католици по цялото земно кълбо.