Българите работят 255 години за първия милион

Само Мексико и Румъния са по-зле от нас в класацията на The Economist, най-бързо се забогатява в САЩ и Норвегия.

12.02.2013 | 12:41
Българите работят 255 години за първия милион

Необичайно дълголетие ще е необходимо на средния българин, за да стане милионер, показва актуално проучване на уважаваното списание The Economist. На базата на средния годишен доход на глава на семейство изданието изчислява, че за спечелване на първия милион в България са необходими почти 255 години (без в сметката да влизат дължимите данъци). Частична утеха е, че съседите от Румъния ще трябва да се бъхтят още повече – цели 350 години. В дъното на таблицата редом с двете балкански държави са Турция (малко над 240 години) и Мексико (около 310).

Забогатяването е най-лесно в Съединените щати – там достигането до първия милион би отнело едва двайсетина години. Непосредствено след американците се нареждат Норвегия, Швейцария, Австралия, Дания и Канада.

Нещата изглеждат малко по-оптимистично за България, когато изчисленията се направят на базата на т.нар. "паритет на покупателната способност" (тоест като се вземе предвид относително по-ниската цена на живота у нас в сравнение със Запада). При такава сметка достигането до милиона би отнело на българина едва 120 години, при 150 за турчина и почти 200 за румънеца.

Ако се затруднявате с концепцията за 1 милион долара, представете си купчина от стодоларови банкноти, висока един метър и тежаща 10 килограма, отбелязва The Economist.