Добрев отчете три причини за високите сметки за ток

Енергийните компании да инвестират в мрежата, коментира за Bulgaria On Air енергетик.

11.02.2013 | 10:35
Добрев отчете три причини за високите сметки за ток

Три причини отчете енергийният министър Делян Добрев, които довели до високите сметки за ток през януари. Едната е заради по-дългия отчетен период около Коледа - вместо сметките да са за 28 дни, има случаи за 40.

Втората причина е заради разликата в напрежението. В много селища достига до домакинствата ток по 160 волта, вместо 220. Експерти обяснили на Добрев, че допълнителното натоварване на електромерите води и до по-големи сметки. Тезата на министъра беше потвърдена днес пред електронното издание на Bulgaria On Air от енергетика Иван Хиновски, който обясни с конкретен пример: Когато използвате печка на слаб ток, готвите повече часове. За същата цел в съседното селище, при 220 волта, използват по-малко ток и съответно по-бързо готвят. Решението, по думите на специалиста, е компаниите да инвестират повече в мрежата. Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че са започнали разработване на проект за стандартизиране на напрежението в Югозападна България.

Третата причина, според Добрев, е резултат на поскъпването на тока с 13 на сто от юли, ефектът не бил усетен през летните месеци заради по-слабото потребление.

Стотици жалби с искане за проверка на електромерите са подадени в Министерството на икономиката и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Уредите ще бъдат проверени от експерти на Българския институт по метрология, съобщи още ресорният министър.

Протести срещу високите сметки за ток и парно се проведоха вчера в цялата страна. Недоволството принуди Делян Добрев да извика на спешна среща шефовете на ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro, решено беше сметките за последния месец да се плащат разсрочено.