Дянков отряза учителите за по-високи заплати

Преподавателите се стягат за протест.

11.02.2013 | 08:48
Дянков отряза учителите за по-високи заплати

Учителите се стягат за протест заради отказ на финансовия министър Симеон Дянков да подпише наредба за осемпроцентното увеличение на заплатите от януари (обещано от бившия министър Сергей Игнатов), съобщиха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Обяснението му било, че държавният бюджет е приет, парите са преведени на училищата в делегираните им бюджети и всеки директор сам да решава как да ги разпредели. За допълнителни увеличения пари не са предвидени.

Само преди два дни, при посещение в Кърджали, Дянков уверяваше, че до края на февруари учителите ще могат да си получат увеличените заплати със задна дата. По думите му парите били факт още с приемането на бюджета в края на миналата година. "Те са в такъв размер, че средно позволяват увеличение с около 11.5-12%". Според него сега на ход е тристранният съвет към Министерството на образованието, който до няколко дни можел да се събере, за да бъде подписан протокол, където точно ще бъде посочено размера на увеличението.

Работещите в системата в продължение на месец бяха уверявани, че пари ще има, дори се заговори, че по-големите и богати училища, каквито са столичните, ще вдигнат януарските заплати между 12 и15 на сто, коментират от гилдията.

По време на предишни преговори е бил обсъждан и друг вариант - осемпроцентно повишение да има само за учителите с ниски заплати – до 500 лева, на други да е най-много до 2%, а някои въобще да не получат. Синдикатите и Съюзът на работодателите в просветата категорично се противопоставили и договорили увеличение за всички, иначе заплатите на новоназначените педагози щели да се изравнят с тези на колегите им с по-дълъг стаж, които взимат около 600 лева.

Абсолютна спекулация са твърденията, че учителска или директорска заплата в България може да достигне 2000 лева, реално не надвишава 550 и не е индексирана от 2008, обясни синдикалният лидер от Перник Юлия Ганчева.

От образователното ведомство официално не коментират, щели да обявят позицията си първо на синдикатите. За проблема профсъюзите ще информират и премиера с настояване да се намеси и да изпълни обещанието си за към учителите. Неизпълнението на поетото обещание от държавата ще бъде обсъдено тази седмица и на отраслов съвет.