Софийски съд наложи запор върху БДЖ "Товарни превози"

Искът е предявен от базираната в Дъблин Depfa bank.

08.02.2013 | 15:11
Софийски съд наложи запор върху БДЖ

(Обновена в 15:51)

Запор върху дялове от капитала на БДЖ "Товарни превози" наложи Софийският градски съд по искане на базирана в Дъблин германско-ирландска банка Depfa bank  - основен кредитор по облигационен заем от 2004 за близо 60 млн. лева. Информацията беше потвърдена за Bulgaria On Air от съда. От сумата неразплатени са останали 6.3 млн.

Дружеството е в процес на приватизация, преди десетина дни документи подадоха четирима кандидати. От пресслужбата на железницата заявиха, че научили за запора от медиите и отказаха коментар дали може да бъде забавена приватизационната процедура.

Освен наложения запор преди дни пет европейски банки внесоха иск за обявяване в несъстоятелност на "БДЖ Холдинг" в Лондонския арбитражен съд. Причината е, че превозвачът е натрупал просрочия по кредит за 120 милиона евро, изтеглен по времето на тройната коалиция.

Освен това ръководството все още не е погасило и друг заем – към германската банка KfW за над 285 млн. лева, с който бяха закупени нови мотриси Siemens. Преговорите за непогасения дълг ще продължат, след като бъде продадено БДЖ "Товарни превози", каза през ноември за Bulgaria On Air транспортният министър Ивайло Московски.

Цялата сума от продажбата ще бъде разпределена по равно между облигационери и кредитори. Решението е на ръководството, не на министерството на финансите или на транспорта, коментира в парламента вицепремиерът Симеон Дянков. Част от старите кредитори, според министъра, разбирайки, че приватизационната процедура вървяла доста добре, се опитвали да вземат след продажбата колкото може по-голяма сума наведнъж.