Държавна субсидия за частните градини и училища

Досега къде отиваха полагащите се пари за издръжката на тези деца, пита асоциация.

07.02.2013 | 14:14
Държавна субсидия за частните градини и училища

(Обновена в 15:27)

Право на държавна субсидия вече ще имат частните училища и градини наред с общинските, решиха днес депутатите с промени в Закона за предучилищното и училищно образование. За да бъдат включени, трябва подадат заявление в образователното министерство.

На директорите ще бъде забранено да взимат пари от родителите за дейности, финансирани от държавата, гласи друга поправка.

С изменението на образователния закон от 2016 родителите ще трябва да дават четиригодишните деца на предучилищна група.

Върху идеята за субсидирането на частното образование екипът на подалия наскоро оставка Сергей Игнатов работи повече от година. Основният аргумент за реформата, според заместник-министъра Милена Дамянова, е че и "родителите на децата, които не се обучават в държавни училища, плащат данъци". На този етап от министерството не се ангажира да каже дали ще бъдат ли намалени таксите в тези учебни заведения.

Този закон ще породи регионална несправедливост. Училищата в малките населени места ще получават по-малко, за сметка на частните, каквито има само в големите градове, аргументира се Ивелин Николов от БСП.

Акт на социална безотговорност е да се приеме подобен текст, при положение, че в момента парите не стигат за общинските училища, възпротиви си друг червен депутат – Ваня Добрева.

"За" промяната се изказа Веселин Методиев от "Синята коалиция". "Времената, в които живеем сега дават равни възможности на всички, не може да се зачертава частната инициатива в образованието".

Приетото решение приветстваме, но същевременно не сме съгласни да влезе в сила след три години, както е предвидено, коментира за електронното издание на Bulgaria On Air Милка Славчева от Асоциацията на частните училища. Неприятно впечатление й направило изказването на червени депутати в пленарна зала, че с промените ще бъдат ощетени държавните училища.

Нито едно училище няма да бъде ощетено, защото по закон за всяко дете е предвидена помощ. Питаме къде отиват полагащите се пари за децата, избрали частните заведения. Единствено знаем, че се събират във фонд на образователното министерство, ама за какво се усвояват, отговор няма, каза още председателят. Родители и сдружението обмисляли да заведат дело срещу държавата за дискриминация.

Всички училища, членове на асоциацията, ще намалят таксите за обучение, гарантира Милка Славчева.