fallback

451 млн. евро глоба за RBS заради манипулираните лихви

Британската банка продължавала със злоупотребите цели две години, след като бе спасена с пари на данъкоплатците.

06.02.2013 | 17:55

Британската Royal Bank of Scotland бе глобена 390 милиона лири (451 млн. евро) заради участието си в скандала с манипулирането на лихвения процент Libor. Финансовите власти в Обединеното кралство оповестиха санкцията заедно с някои любопитни разкрития от разследването – например, че банката е продължила да злоупотребява с Libor чак до ноември 2010, цели две години след като бе спасена от фалит с правителствена инжекция. Общо инспекторите са засекли 219 сериозни закононарушения от служители на RBS.

Това е втората голяма глоба по скандала с Libor след 940-те милиона лири, наложени на швейцарската UBS.

Сегашният изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър обвини за глобата 21 служители, участвали в схемите за манипулиране на лихвените проценти. Повечето от тях вече са напуснали банката, останалите са подложени на дисциплинарни наказания. "Манипулирането на Libor е краен пример за егоистичната и егоцентрична култура, която се установи в някои части на банковата индустрия по време на финансовия бум", коментира Хестър. След спасителната намеса на правителството в момента държавата притежава 82% от капитала на RBS.

Бонусите на висшите служители в банката ще бъдат намалени с 300 млн. лири, които ще отидат за плащане на глобата. Тя е разпределена между две британски финансови агенции и щатския Департамент по правосъдие.

fallback
fallback