Гаф беляза началото на обсъждане за "Южен поток"

Природозащитниците нямат основания за притеснения, уверяват строителите.

06.02.2013 | 12:43
Гаф беляза началото на обсъждане за

Гаф беляза началото на дебата за строежа на „Южен поток“ край Варна. Информационната кампания, според изпратени съобщения до медиите трябваше да започне вчера. След напразното чакане станало ясно, че всички експерти пристигнат по-късно днес за първото заседание.

При строителството ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство, екозащитниците нямат основания да се притесняват, уверяват от дружеството "Южен поток България" (участници в него с по 50% дял са Българският енергиен холдинг и "Газпром"). Коментарът идва в отговор на изразено преди ден предупреждение на природозащитни организации, че може да се засегне девствен плаж  в местността "Паша дере" и защитените местности "Лимана" и "Ракитника".

В района вече от няколко години съществува тръба, по която се получават количества природен газ от местен добив. Практиката показала, че това по абсолютно никакъв начин не влияело на туризма или природата, уверяват строителите.

Съгласно действащото законодателство отстоянието между газопровода и най-близко намиращата се постройка трябва да бъде 120 метра В случая на "Южен поток" тръбата се намира на четири километра и половина квартал "Галата", на повече от 20 километра от центъра на Варна. По план доставките на синьо гориво за Европа се очаква да започнат през 2015.