Трактори блокират София през февруари

Зърнопроизводителите недоволни от решение на кабинета заради забавяне на помощите от Европа.

05.02.2013 | 16:37
Трактори блокират София през февруари

Трактори ще блокират центъра на София от 18 до 22 февруари, реши днес асоциацията на зърнопроизводителите след извънредно заседание. Причината за недоволството са забавени европейски субсидии, които правителството трябвало да преведе до края януари. Заради недостиг на 1 млрд. лева в националния бюджет, кабинетът реши да отложи превеждането за март и април.

Заради направените плащания по дълга в началото на годината в хазната не са останали достатъчно пари. Отделно от това, влезе в сила и ново законодателство, което позволява по-късно плащане на социалните осигуровки, обясни земеделският министър Мирослав Найденов и се извини на земеделците. Единият вариант бил правителството да потърси краткосрочен заем или парите да бъдат платени от хазната. Министърът обаче не уточни откъде ще бъде взет заемът. И двата варианта, според Найденов, щели да окажат негативен ефект върху икономиката.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че парите ще бъдат преведени по сметките на зърнопроизводителите преди започването на сеитбата.