САЩ съди Standard & Poor`s

Причината е присъденият рейтинг на ипотечни облигации, които се оказват в основата на кризата от 2008.

05.02.2013 | 12:16
САЩ съди Standard & Poor`s

САЩ дават на съд рейтинговата агенция Standard & Poor`s заради присъдената оценка на ипотечни облигации през 2007, които впоследствие се оказват в основата на кризата от 2008. Това е първата федерална акция срещу рейтингова агенция заради незаконно поведение, свързано с финансовата криза.

„Едно дело на Министерството на правосъдието би било напълно неоснователно от фактическа и правна гледна точка,“ се подчертава в съобщение на Standard & Poor's. От агенцията отбелязват още, че „Министерството на правосъдието ще сгреши в твърдението си, че рейтингите на S& P са били обосновани от търговски мотиви и не са били определени добросъвестно“.

Зад заплахите за съд на американската администрация прозира опит за реваншизъм, коментират експерти.

Standard & Poor`s беше първата рейтингова агенция, която се осмели да понижи кредитния рейтинг на САЩ, признавайки открито за дълбоките икономически проблеми, в които е затънала страната. Това стана на два пъти през 2011 - първо през април беше понижена перспективата по рейтинга на САЩ от "стабилна" на "отрицателна", а през август същата година беше понижен и самият рейтинг - от три пъти А на два пъти А+.