Еколози имат опасения за строежа на "Южен поток"

Опазването на морския бряг – сред темите на започващото днес обществено обсъждане във Варна.

05.02.2013 | 08:47
Еколози имат опасения за строежа на

Изграждането на газопровода "Южен поток" може да навреди на туризма във Варна и да застраши един от най-красивите девствени плажове - "Паша дере", защитените местности "Лимана" и "Ракитника", опасяват се еколози. Според тях има редица въпроси, които все още не са изчистени и настояват за експертни оценки преди да започне реалното строителство.

Опазването на морския бряг е само една от темите, които предстои да бъдат разгледани по време на започващото днес обществено обсъждане между неправителствени, екоорганизации, Здравно министерство, РИОСВ, ВиК и Басейнова дирекция. Притеснения има и около нивото на шума от компресорните станции, както и изсичането на горите, под които ще преминава тръбата. Най-късно до лятото трябва да бъдат изготвени становища и екооценка.

Морският тръбопровод се състои от 4 паралелни стоманени тръби, положени една до друга, с дължина около 930 километра. Те ще пресекат Черно море от руския бряг край Анапа до Варна, откъдето ще мине през 11 области и 39 общини на 2 метра под земята. Парцелите няма да се изкупуват, освен там, където ще има компресорни станции - Провадия, край Плевен и близо до сръбската граница. По план доставките на синьо гориво за Европа се очаква да започнат през 2015.