Британските банки с ултиматум да избягват риска

Ако не спазват правилата, търговското банкиране ще бъде разделяно от рисковите дейности, заяви финансовият министър Джордж Озбърн.

04.02.2013 | 16:50
Британските банки с ултиматум да избягват риска

Британските банки, които не успяват да разграничат търговското банкиране от рисковите дейности, ще бъдат принудително разделяни, обяви британският финансов министър Джордж Озбърн. Той подчерта, че данъкоплатците са все още разгневени заради това, че банките не успяват да поемат отговорност за рисковите си действия- пет години след началото на кризата.

„Банките никога повече не трябва да очакват, че пари на данъкоплатците ще бъдат използвани за спасяването им,“ заяви британският финансов министър Джордж Озбърн пред журналисти.

След настъпването на финансовата криза през 2008 британското правителство отдели 65 милиарда лири за спасяването на Royal bank of Scotland и Lloyds. Сега от банките се очаква да заложат предпазни механизми и за дейности като стандартните банкови сметки,  и за плащанията от по-рисковото инвестиционно банкиране. Мерките ще рефлектират основно върху  големите играчи като Barclays, HSBC, Royal bank of Scotland, коментират анализатори.

“Посланието ми към банките е ясно. Ако една банка пренебрегне правилата, регулаторът и Министерството ще имат властта да разделят дейностите й. Нямаме намерение да повтаряме грешките от миналото,”заяви Озбърн.

Централната банка Bank of England ще следи за надзора на банките и дали поеманите от тях рискове не застрашават търговската им дейност.

Ако бъдат установени нарушения, правителство ще може да вземе крайно решение да раздели операциите на банките.