МВФ започва наказателна процедура срещу Аржентина заради неточна статистика

Страната има срок до 29 септември, за да коригира неточностите.

02.02.2013 | 11:55
МВФ започва наказателна процедура срещу Аржентина заради неточна статистика

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд проправи пътя за санкции срещу Аржентина, които могат да стигнат до изключването на страната от финансовата структура, предадоха AFP и DPA.

За пръв път в историята си МВФ прие наказателна декларация срещу латиноамериканската държава. В нея Аржентина е призована да коригира незабавно неточностите в статистическите си данни за икономическия растеж и инфлацията.

В документа се посочва, че страната изчислява ръста на инфлацията и своя БВП по неточен начин.

Аржентина трябва до 29 септември да поправи неточностите. На 13 ноември МВФ ще обсъди как се е справила страната.

Аржентина фалира през 2001, припомнят световните агенции. През втората половина на 2005 страната успя да изплати целия си дълг към фонда, но оттогава тя не позволява проверки на инспектори на МВФ.

В обвиненията срещу страната се посочва, че тя представя занижени данни за инфлацията си. През 2011 официалните данни сочеха поскъпване на стоките и услугите от 9.5%, докато частните институти я бяха оценили на 23%.

Казусът е прецедент, защото за пръв път МВФ започва наказателна процедура срещу своя страна-членка, която стига толкова далеч заради проблеми със статистическите данни.

Самата декларация, съдържаща предупреждение за наказанието, може да подкопае доверието в Аржентина на международните пазари, предупреждават икономисти.