"Газпром" обмисля намаление на цените

Най-скъп газ получават България, Полша и Македония, пише руският "Известия".

01.02.2013 | 14:04

Намаление на цените за клиентите в Европа обмисля газовият монополист „Газпром“, пише в статия на руското издание „Известия“. Източник в корпорацията разкрил, че се предвижда средна цена от 360 долара за 1000 кубически метра вместо 386 долара, както беше през миналата година.

Най-скъпо синьо гориво от Русия през 2012 са получавали България, Полша, Македония, Босна и Чехия на цена над 500 долара за 1000 кубически метра, уточнява вестникът и съпоставя, че за същото количество Франция е плащала 393.7 долара, Германия - 379.3 долара, за Великобритания - 313 долара. Цените били различни заради зависимостта от вноса и нивото на конкуренцията на пазара в съответната страна. Ценова карта може да видите в галерията.

Заради различната ценова политика, Полша се закани да подаде оплакване пред Международния арбитражен съд в Стокхолм срещу руската компания, ако не намали цените до равнище, предлагано в западноевропейските страни.

В края на миналата година българското правителство сключи с руснаците нов и по-изгоден десет годишен договор за доставки на газ. Заради сделката от началото на годината поевтиня топлинната енергия за потребителите.