Имаме нужда от нов блок след 2022, смята Валентин Николов

Хората имат резерви към "Белене", не към строежа на седми блок, убеден е шефът на АЕЦ "Козлодуй".

01.02.2013 | 09:38
Имаме нужда от нов блок след 2022, смята Валентин Николов

Имаме нужда от нов реактор, който да заработи след 2022 и по-този начин да компенсира процесът след поетапното извеждане на пети и шести блок от експлоатация, коментира днес шефът на атомната централа в Козлодуй Валентин Николов.

Ядреният референдум показал, че хората имат резерви към АЕЦ "Белене", но не и към изграждането на новите мощности. С вота се потвърждавало становището на редица експерти, че не може да се откажем от ядрената енергетиката. Според окончателните резултати на ЦИК над 60 на сто от гласувалите са подкрепили развитието на ядрената енергетика.

По време на проведената едномесечна кампания за референдума никой не се изказа срещу строежа на седми блок в "Козлодуй", това ни дава още по-голям мотив да завършим проекта, обясни Николов пред националната телевизия. За пореден път той повтори, че предимствата на новия блок пред проекта „Белене“, са че има изградена инфраструктура, специалисти, хранилище за отработено гориво, което щяло да направи строежът много по-евтин. Проектът по предварителни изчисления ще струва близо осем милиарда евро (при десет милиарда за "Белене"), 51% ще бъдат осигурени от централата, а 49% - от инвеститор, който вече е проявил интерес. Същевременно преди дни от Европейската комисия предупредиха, че строителството може да продължи единствено след съгласуване.

До решението за седми блок се стигна, след като правителството се отказа да строи втора АЕЦ в Белене. Оказва се, че забраната може да бъде преразгледана. В изявление пред френска телевизия преди дни държавният глава Росен Плевнелиев намекна, че дебатът ще продължи след изборите след формирането на новия кабинет.