fallback

Министрите искат отмяна на стратегията за ВМЗ

Нов конкурс може да има още февруари, коментираха за Bulgaria On Air от Агенцията по приватизация.

30.01.2013 | 15:10

Парламентът да отмени стратегията за приватизация на ВМЗ, предложи днес кабинетът на Народното събрание. Преди седмица депутатите, със законодателни промени, извадиха от забранителния списък закъсалия оръжеен завод и по този начин отвориха възможности за по-лек конкурс.Стъпките, които предприема държавата целят при нов конкурс без стратегия да участват повече кандидати и да отпаднат редица от ограничителните изисквания, коментираха за електронното издание на Bulgaria On Air от Агенцията по приватизация.

Непосилни се оказаха заложените условия в конкурса, приключил неуспешно този месец: запазване на средната работна заплата в размер на 550 лева и числен състав на работещите; доказване на приходи от продажби за не по-малко от 120 млн. лева през последните три години; да няма публични задължения.

Забраната за съкращения на кадри пък се оказа "препъни камък" за единствения останал кандидат - столичната "Емко". След преговори със синдикатите, собственикът Емилиян Гебрев внесе обвързваща оферта, но не плати депозит от 3 млн. евро и на практика се отказа в последния момент. От ведомството на Емил Караниколов смятат, че търсенето на нов собственик може да започне още през февруари и да приключи за шест месеца.

От правителството също си дават сметката, че стартирането на нова процедура със същите условия би отнело не по-малко от 8-9 месеца – срок, в който дружеството нямало възможност да функционира без да трупа нови задължения (до момента 180 млн. лева), включително и лихви по вече натрупаните.

fallback
fallback