Министрите искат отмяна на стратегията за ВМЗ

Нов конкурс може да има още февруари, коментираха за Bulgaria On Air от Агенцията по приватизация.

30.01.2013 | 15:10
Министрите искат отмяна на стратегията за ВМЗ

Парламентът да отмени стратегията за приватизация на ВМЗ, предложи днес кабинетът на Народното събрание. Преди седмица депутатите, със законодателни промени, извадиха от забранителния списък закъсалия оръжеен завод и по този начин отвориха възможности за по-лек конкурс.

Стъпките, които предприема държавата целят при нов конкурс без стратегия да участват повече кандидати и да отпаднат редица от ограничителните изисквания, коментираха за електронното издание на Bulgaria On Air от Агенцията по приватизация.

Непосилни се оказаха заложените условия в конкурса, приключил неуспешно този месец: запазване на средната работна заплата в размер на 550 лева и числен състав на работещите; доказване на приходи от продажби за не по-малко от 120 млн. лева през последните три години; да няма публични задължения.

Забраната за съкращения на кадри пък се оказа "препъни камък" за единствения останал кандидат - столичната "Емко". След преговори със синдикатите, собственикът Емилиян Гебрев внесе обвързваща оферта, но не плати депозит от 3 млн. евро и на практика се отказа в последния момент. От ведомството на Емил Караниколов смятат, че търсенето на нов собственик може да започне още през февруари и да приключи за шест месеца.

От правителството също си дават сметката, че стартирането на нова процедура със същите условия би отнело не по-малко от 8-9 месеца – срок, в който дружеството нямало възможност да функционира без да трупа нови задължения (до момента 180 млн. лева), включително и лихви по вече натрупаните.