Франция е напълно разорена, според министър

Трябва да приложим в действие плана за намаляване на дефицита и нищо не бива да ни отклонява от изпълнението му, заяви Мишел Сапан.

30.01.2013 | 14:05
Франция е напълно разорена, според министър

Френският социален министър Мишел Сапан призна, че страната е „напълно фалирала”. Неочакваното изказване дойде по време на интервю с министъра и предизвика шок сред бизнес средите, пише Independent.

„Имаме държава, която обаче е напълно разорена. Затова трябва да приложим в действие плана за намаляване на дефицита и нищо не бива да ни отклонява от изпълнението му“, допълни министърът.

Изказването на Сапан най-вероятно ще предизвика проблеми на френския президент Франсоа Оланд и ще понижи допълнително рейтинга на управляващите.

Това повдига и допълнителни въпроси по отношение на данъчната политика на правителството, която принуди редица предприемачи и известни личности да се спасяват от високите данъци в други държави.

Според различни информации дори бившият френски президент Никола Саркози обмисля да се премести в Лондон.

Плановете на управляващите са да намалят разходите с 60 млрд. евро и да вдигнат данъчните приходи с 20 млрд. евро в следващите години.

Френският финансов министър Пиер Московиси веднага се опита да опровергае „неуместния” коментар на колегата си, като обясни, че Франция е „напълно надеждна и платежоспособна страна, която започва да се възстановява от кризата”.