Зимбабве остана с 217 долара

Правителството на източноафриканската държава не разполага със средства за да финансира конституционен референдум и президентски избори.

30.01.2013 | 12:42
Зимбабве остана с 217 долара

Африканската държава Зимбабве постигна исторически икономически рекорд, балансирайки държавен бюджет в размер на 217 долара, съобщава електронното издание Business Day, като цитира финансовия министър на страната Тендай Бити.

„След като миналата седмица изплатихме заплатите на бюджетните служители, в хазната останаха 217 долара. Държавните финанси са напълно парализирани”, казва министърът.

Правителството на източноафриканската държава вече предупреди гражданите, че не разполага с достатъчно парични средства, за да финансира конституционен референдум и президентски избори в страната, които трябва да се произведат тази година.

Икономиката на Зимбабве е „в състояние на свободно падане“ от началото на хилядолетието, когато президентът на страната Робърт Мугабе започна да одържавява фермите и плантациите, собственост на бели хора. Това унищожи инвеститорското доверие в страната, припомнят международните наблюдатели.

За последното десетилетие икономиката на Зимбабве понесе рекордна хиперинфлация, която достигна 231 млн. процента.