Такса "достъп" за ВЕИ бизнеса – идея на Борисов

Премиерът има две възможности – или да изпадне в конфликт с инвеститорите, или да се откаже от таксата, смята сдружение.

29.01.2013 | 17:29
Такса

Таксата, която плащат ВЕИ инвеститорите, за да имат достъп до мрежите на CEZ, EVN и Energo-Pro, е по настояване на премиера, стана ясно днес по време на енергиен форум. "Идеята е моя, иначе държавата щеше да фалира". Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предизвика още през есента бурно недоволство от страна на бизнеса и браншовите организации, които заведоха над 500 жалби в Брюксел.

Министър-председателят е изправен пред две възможности – или да изпадне в личен конфликт с 1300 инвеститори, или да се откаже от идеята, по този начин да спази даденото преди дни обещание за подкрепа на сектора, коментира за електронното издание на Bulgaria On Air председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов. Лично той не е изненадан от признанието, тъй като многократно бившият вече шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев е заявявал пред сдружението, че имало "натиск от по-високо".

Браншовото сдружение усилено работи по предложения за изменения на Закона за енергията от възобновяеми източници. Очакванията са, че новият шеф на ДКЕВР ще бъде по-благосклонен, ще изслуша идеите на браншовите организации, а след това ще предостави за разглеждане в Министерски съвет. Едно от исканията е категорично да отпадне таксата за достъп. Според влязла в сила от 25 януари нова наредба, зелените централи ще дават до 39% от месечните си приходи на електроразпределителните компании. Това означава, че ако на месец инвеститор има да получава 100 000 лева например за продадения ток, ще получи 39 на сто по-малко по сметката си, обясниха от ветроенергийната асоциация.