Безработицата в еврозоната достигнала нов връх

Най-лошото за финансовите пазари може и да е отминало, но заплахите пред реалната икономика остават, коментират анализатори.

29.01.2013 | 17:12
Безработицата в еврозоната достигнала нов връх

Безработицата в еврозоната се е увеличила за пети пореден месец и е достигнала 11.9%. Това е най-високото ниво, откакто се води статистика по въпроса. Официалните данни ще бъдат обявени в началото на февруари.

Ден преди това германската статистика вероятно ще покаже, че безработицата в страната през януари е останала непроменена за четвърти пореден месец на ниво от 6.9%.

Оказва се, че докато мерките за преодоляване на дълговите проблеми са помогнали за снижаване на доходностите по държавните облигации на закъсалите страни, рецесията и кризата са принудилите компаниите и правителствата да съкратят възможно най-много работни места.

„Най-лошото за финансовите пазари може и да е отминало, но заплахите пред реалната икономика остават,“ коментира анализаторът Марко Вали. Според него безработицата ще остане рекордно висока поне до края на годината, ако не и по-дълго.

Миналата седмица испанската статистика показа, че рекордните 26% от работоспособното население в страната е било без работа през четвъртото тримесечие, което е близо 6 милиона души. В Гърция този процент е още по-висок-рекордните 26.8 на сто.

И докато ЕЦБ се намеси успешно на финансовите пазари, не трябва да се очаква тя да повлияе и на пазара на труда, предупреждават икономистите. „Една централна банка може да направи само толкова,“ подчертава управителят на Белгийската централна банка Люк Коен. Според него, правителствата вече сами могат да направят необходимите подобрения, за да се стимулира икономическия растеж.