Fitch се закани да свали рейтинга на Великобритания

Икономическото състояние на страната продължава да се влошава, коментират от агенцията.

29.01.2013 | 14:16
Fitch се закани да свали рейтинга на Великобритания

Великобритания е изправена пред сериозен риск и може да загуби ААА-рейтинга си.

Икономическото състояние на страната продължава да се влошава, коментира Дейвид Райли, оперативен директор на Fitch, пред CNBC.

Перспективата за Великобритания беше променена на негативна през изминалата година и оттогава прогнозите за икономиката и бюджета не стават по-оптимистични.

„За страната определено е предимство по-гъвкавата политика, която й позволява собствената валута. Добра стъпка е и относително надеждната стратегия за намаляване на дълга“, допълни Райли.

Според него обаче това не е достатъчно, след като правителството няма план как да повиши растежа. Ако не видим някакво устойчиво възстановяване на икономиката, това ще се отрази на рейтинга на страната, обясни оперативният директор на Fitch .

Думите на Райли потвърдиха казаното от главния икономист на МВФ Оливие Бланшар, който миналата седмица предупреди, че програмата за икономии на Великобритания може да задуши растежа.

Въпреки това британският финансов министър Джордж Озбърн защити действията на правителството. Трябва да се придържаме към програмата за намаляване на дефицита, обясни той преди дни.

В края на миналата седмица бяха изнесени данни, които показаха спад на БВП на Великобритания от 0.3% за последното тримесечие на 2012.