Брюксел ни заплаши със солена глоба заради енергийния пазар

Слабости са отчетени още в околната среда, конкуренцията и мултиплексите.

24.01.2013 | 15:51
Брюксел ни заплаши със солена глоба заради енергийния пазар

Близо 17 хиляди евро дневна глоба може да бъде наложена на България, ако не побърза със синхронизирането на законодателството в енергетиката.

Европейската комисия е сезирала Съда на общността, че, въпреки направените няколко предупреждения, все още не се прилагат изцяло две от директивите - за електроенергия и за природен газ, като за всяка от тях се иска налагане на глоба по 8448 евро. Според евродепутатите единният пазар страда от това, че София още не е напълно приключила с разделянето на НЕК от ЕСО и "Булгаргаз" от "Булгартрансгаз". Крайният срок за отделянето в независими компании изтече през март 2011.

Съдийски състав се очаква да излезе с решение до няколко месеца, уточниха за Bulgaria On Air от представителството на Еврокомисията в София.

Съюзът се нуждае от единен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата, свързани климатичните промени, както и да гарантира сигурни доставки на домакинствата, коментира решение комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него закъсненията на България, Естония и Великобритания са недопустими.

Слабости е отчела Комисията още в областта на околната среда, конкуренцията и издаването на разрешения за мултиплексите. По друго започнало разследване - за заменките, направени от тройната коалиция, все още няма наказание.