Руснаците и Станишев обвиниха Борисов в спекулация

"Росатом" оспори разкрита от премиера секретна информация за втората АЕЦ.

23.01.2013 | 09:36
Руснаците и Станишев обвиниха Борисов в спекулация

Като спекулация и лъжи определи Сергей Станишев изказванията на премиера и енергийния министър от последните дни за цената на АЕЦ "Белене". Лидерът на социалистите предпочитал да не коментира появилия преди дни кашон със секретна информация по проекта, защото не знаел за него.

Обвинение към Борисов, че спекулира с темата отправиха преди ден и руснаците. В интервю за ИТАР ТАСС директорът на отдела за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков припомня, че по време на преговорите в София през октомври 2010, едно от условията на българския премиер било да не се допуснат разходи от държавния бюджет за проекта. "Месец по-късно предложихме да построим централата със собствени средства. Българската страна, въз основа на оставените за нея 51%, би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената  електроенергия за около 19 години. По този начин нямаше да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет".

Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. През 2010 двата блока, по думите на представителя на „Росатом“ са стрували  6.297 милиарда евро и Борисов много добре го знаел. „Изказванията за 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид".  Сумата, за която говори Бойко Борисов се споменава в писмо на германската компания RWE до Националната електрическа компания.