Добрев ще иска отсрочка по стар заем за "Белене"

Френската банка BNP Paribas чака 400 млн. лева от НЕК.

22.01.2013 | 13:49
Добрев ще иска отсрочка по стар заем за

Разсрочването на стар заем, изтеглен по проекта "Белене" е една от тежките задачи пред министерството на икономиката тази година, коментира днес ресорният министър Делян Добрев. 500 млн. лева бяха отпуснати през 2007 от консорциум, начело с френската BNP Paribas. Миналата година правителството успя да погаси 100 млн. и получи една година отсрочка.

Ако не успее да склони кредиторите, Националната електрическа компания ще трябва или да върне останалите пари до май, или да се търси нов заем. От думите на Добрев не става ясно дали вече се мисли за евентуален негативен развой. Многократно и министърът, и от Българския енергиен холдинг уверяваха, че компанията няма да изпадне във фалит. През декември от ръководството отчетоха, че приключват годината с 87 млн. лева загуби. Ситуацията става още по-тежка, ако и руската "Росатом" спечели заведен в Международния арбитражен съд в Париж иск за 1 млн.евро неустойки по същия проект.

Информацията за неразплатените задължения идва ден след поредните разкрития на кабинета, свързани със строежа. На извънредна пресконференция енергийният министър, а преди това и премиерът, разкриха, че цената на втората АЕЦ, е била известна на предишните управляващи още през 2008. Строежът на ядрената централа беше спрян миналата пролет.