96 милиона лева за държавата от добив на подземни богатства

През миналата година са издадени 194 разрешителни за добив на подземни богатства, обяви енергийният министър.

19.01.2013 | 12:12
96 милиона лева за държавата от добив на подземни богатства

През изминалата година в държавната хазна са влезели чисто 96 милиона лева от концесии на подземни богатства, съобщи енергийният министър Делян Добрев във Велинград. Общо приходите за държавата с включените бонуси от дейността за 2012 са 186 милиона лева, заяви Добрев при откриването на семинар на тема „Отчет за работата на Единния орган за управление на подземни богатства”.

Сумата е два пъти повече в сравнение с 2010, подчерта министърът, цитиран от агенция Фокус. Той уточни, че преди две години от концесии за добив на подземни богатства държавата е получила 30 милиона лева, а през 2011- 63 милиона лева.

Енергийният министър подчерта още, че след създаването на Единния орган за управление на подземни богатства са обработени над 1400 забавени преписки по искани разрешителни за концесии на находища на подземни богатства. В резултат към края на година броят на издадените разрешителни е 194, заяви Делян Добрев. Той припомни още, че с направените промени в Закона за добив на подземни богатства в общините вече влизат вече 50% от приходите от концесиите.