Нов закон регламентира задълженията на консулствата

Външно министерство ще прави фонд за изпаднали в беда българи зад граница.

16.01.2013 | 17:31
Нов закон регламентира задълженията на консулствата

Задълженията на консулствата и службите в случаи на изпаднали в нужда българи ще бъдат уредени с нов закон, съобщи днес на пресконференция външният министър Николай Младенов.

Предвидено е създаване на специален фонд. В момента експерти на Министерствата на финансите и на външните работи обсъждат условията и начините за захранване на фонда. Най-рано може да влезе от следващата година.

Консулските услуги от години, според Младенов, са оставени на заден план, а те са една от малкото преки връзки между външната политика и гражданите. Със закона ще бъдат описани задълженията на държавата при задържане на български граждани зад граница, при смърт, в случаи на терористични атаки, войни, или отвличания.

В края на месеца проектозаконът ще бъде представен за общественo обсъждане, от министерството очакват да чуят мненията на всички заинтересувани. За целта на официалната интернет страница е публикуван чернови вариант (виж тук), както и електронна поща за мнения: consultations@mfa.bg. Прогнозата на министъра е, че ако няма проблеми по време на дискусиите, законът може да бъде приет до лятото.