Московски отчита над 23 млн. лева от концесии

Борисов освободи заместник-министъра на транспорта Камен Кичев.

16.01.2013 | 15:15
Московски отчита над 23 млн. лева от концесии

Над 23.3 млн. лв. са приходите от концесии на пристанища и летища през 2011, отчете днес с доклад транспортният министър Ивайло Московски по време на правителственото заседание. За сравнение през 2010 в държавната хазна са влезли 16.7 млн. лева. Направените инвестиции в пристанищата възлизат на над 6.2 млн. лева. "Фрапорт" (концесионер на летищата във Варна и Бургас) пък е инвестирал над 75.2 млн. лева.

Проверени са девет договора - за пристанищните терминали Леспорт, Балчик, Свищов, Оряхово, Сомовит, Видин-север и Росенец, за фериботния терминал Силистра, както и за гражданските летища в Бургас и Варна. „Договорите се изпълняват, подобрени са качеството и обемите на услугите, предприети са мерки за безопасност и опазване на околната среда“, отчита проверката.

Близо 217 млн. лева са общите приходи от концесии в България за период 2008-2010, показва одит на Сметната палата. По закон 85% от парите отиват в държавния бюджет, а останалите 15 на сто - във финансовото министерство.

По време на днешното заседание е станало ясно, че премиерът освобождава заместник-министъра на транспорта Камен Кичев по лични причини. Постът заема Кристиан Кръстев.

Новият заместник на Ивайло Московски е роден на 9 юли 1976, завършил е УНСС и курс за ръководители на авиокомпании в Лондон. Бил е управител на "Флайинг Карго България", член на Съвета на директорите на "Уиз Еър България Еърлайнс", директор на "Пристанищна администрация" и председател на Съвета на директорите на „Летище Бургас”. От февруари 2003 до 2005 е изпълняващ длъжността директор на „Корпоративно преструктуриране и капиталов пазар“ в министерството, според справка на правителствената пресслужба.