500 одита планира Сметната палата

Една от проверките тази година цели да се види "колко от инженерите карат таксита".

15.01.2013 | 15:28
500 одита планира Сметната палата

Oбщо 510 одита планира да направи Сметната палата тази година, съобщи днес на пресконференция заместник-председателят Валери Апостолов. Предвидени са проверки на обществени поръчки в Министерствата на финансите, на регионалното развитие, на културата, на Агенцията по заетостта, на шест общини, на политически партии. Сред проверените ще бъдат и записаните в ЦИК участници на предстоящите избори, както и БАН.

Одит предстои да бъдат направен и в отделни университети, съобщи Апостолов. Идеята била да се види дали целесъобразно се "харчат стотиците милиони левове", които годишно се заделят от бюджета за най-популярните специалности. Ще бъдат избирани произволни висшисти, завършили конкретна специалност. Те ще бъдат проверявани къде работят в момента и дали работят по специалността си. "До септември ще получим пълна картина за всички сектори на обществото и икономиката и реализацията на пазара на труда. Искаме да видим колко от инженерите карат таксита или са сервитьори".

Трябва да се провери и държавната политика в областта на насърчаването на заетостта специално при младите хора, защото това е капиталът на България, препоръча Апостолов.