Пропадна сделката за ВМЗ

Кандидатът внесе оферта, но не плати депозит; градът осъмна с призиви към работниците.

14.01.2013 | 16:47
Пропадна сделката за ВМЗ

Продажбата на ВМЗ се провали, тъй като собственикът на фирма "Емко" е внесъл обвързваща оферта, но не е платил депозит от 3 млн. евро, съобщи днес директорът на Агенцията по приватизация Емил Караниколов. При този развой имало няколко варианта  - обявяване в несъстоятелност, изработване на нова стратегия, или продажба без условия.

Вариант за спасяване на дружеството е вливането му в ТЕРЕМ, предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. "Заводите са пример за успешна работа по оздравяване на държавно предприятие. Преди няколко години там също имаше трудности с плащането на заплатите, а сега очакваната годишна печалба на дружеството е 8 милиона лева, каза още Пламен Димитров.

Ако се съкратят повече от 500 души, ВМЗ ще спре да работи и ще мине в режим за предаване на скрап, коментираха бивши оръжейници по време на среща с кмета на града Веселин Личев. По думите му заводът има 2.2 милиона лева задължения към общината.

В края на миналата седмица единственият потенциален купувач Емилиян Гебрев обяви, че смята да съкрати две трети от персонала. Според Караниколов обаче не съществувала възможност да се наруши гласуваната от Народното събрание стратегия с условията за приватизация на оръжейния завод.

С призивни плакати към работниците осъмна Сопот. В посланието се казва, че те трябва да поемат управлението на завода, да изгонят онези, които са докарали оръжейния гигант до фалит. В листовките, изготвени от радикална левица и движение "Че Гевара" се настоява гражданите да проявят солидарност и да отстояват заедно с тях „гражданските и работническите права“.

Протестите продължават. Някои от служителите, притиснати от безпаричието, може да се вслушат в плакатите и ситуацията да излезе извън контрол. Хората са отчаяни, едни нямат ток, други не пращат децата си на училище, разказа Димитър Атанасов от синдикат "Подкрепа".