Мартин Димитров очаква нов иск на руснаците

Стоежът на АЕЦ "Белене" може да бъде подновен, прогнозира "Синята коалиция".

10.01.2013 | 17:23
Мартин Димитров очаква нов иск на руснаците

Нов иск на Русия срещу България заради АЕЦ "Белене" очаква "Синята коалиция". Прогнозите са, че Москва може да изненада българското правителство още преди ядрения референдум на 27 януари. Последният, заведен от Атомстройекспорт", през септември беше за 1 млрд. евро.

Двата реактора за "Белене", поръчани от НДСВ и БСП, все още се строят, а това да е основание на производителят за нови претенции следващите седмици, предупреди съпредседателят на Коалицията Мартин Димитров. Десницата се опасявала от скрит заговор между управляващите и червените за възобновяване на проекта, когато дойде на власт следващият кабинет.

По отношение на националното допитване за развитието на енергетиката, Димитров е категоричен, че има полза от провеждането. Лидерът на РЗС Яне Янев обаче се обяви за отмяна на и призова президентът да отмени издадения указ (виж видео файла).

Бюлетините за референдума са вече готови и се печатат, обяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Мария Мусорлиева, замeстник-председател на Централната избирателна комисия. Разяснителната кампания на комисията е в ход от 27 декември. Според нея хората трябва да се включат в референдума, ако искат да бъдат питани и в бъдеще.