Увеличението на заплатите ще зависи от успеха на училището

Учени дават фонд "Научни изследвания" на Прокуратурата.

10.01.2013 | 10:03
Увеличението на заплатите ще зависи от успеха на училището

Всички заплати в системата на образованието ще бъдат повишени, но процентът ще е в зависимост от успехите на конкретното училище, обяви тази сутрин образователният министър Сергей Игнатов. Още този месец ще бъдат повишени началните заплати за младши, старши, главен учител и за директор.

Финансирането на проектите от фонд "Научни изследвания" се е превърна в скандал не за друго, а "заради особената среда в България. Вчера чух как едни учени, нарекоха други, псевдоучени и това са хора, които работят в един и същ университет", коментира министърът. Скандалът се разрази, след като стана ясно, че с близо 15 милиона лева от фонда ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 проекти.

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров се заканиха да подадат учени. "Считаме, че става дума за целенасочена криминална операция. Това се прави по всички държави и се нарича престъпление на белите якички. Единствената разлика е, че там държавата се бори против тези престъпления, а тук тази операция се извършва с политическа подкрепа", смята  Лъчезар Аврамов, ръководител на лаборатория "Биофотоника" на БАН.