Дянков въвежда „златен стандарт“ в НАП

Основната тема на текущата година ще e безработицата, каза министърът.

09.01.2013 | 11:13
Дянков въвежда „златен стандарт“ в НАП

Има идея за създаване на „златен стандарт“ в НАП, каза министърът на финансите Симеон Дянков пред Нова телевизия. От вчера имам срещи с представители на бизнес асоциациите и искам да покажа, че ние сме правителство, което до последния си ден от мандата ще прави реформа. Една такава тема е създаването на златния стандарт в НАП – за фирмите, които са показали, че са съзнателни данъкоплатци, да има още по-олекотена процедура, обясни Дянков. Той е категоричен, че няма да има безсмислени предизборни харчове и Бюджет 2013 ще бъде изпълнен.

Основната тема на текущата година ще e безработицата, каза още министърът. Миналата година завършихме по-добре от прогнозите в бюджета – вместо 1.1 млрд. лева,  дефицитът е от около 360 – 370 млн. лева и затова остана разликата във фискалния резерв от около 750 млн. лева. Това ни позволява да не влизаме в нови дългове и през годината да увеличим доходите в определени сектори, обещава Дянков.

Възможности за харчене в други сфери обаче финансовият министър ще обсъжда едва през февруари или март. Повече пари за майките няма да има, заяви Дянков. Вече сме казали, че правилната политика е да се строят нови детски градини, но диалог с майките ще има и в парламента, и при мен отново през февруари – март, обясни финансовият министър. Той смята, че доходите на полицаите са достатъчно високи и допълнително пари не трябва да има там, поне в началото на тази година. Относно лекарите, в началото на януари вече има увеличение в някои болници, по-специално при медицинските сестри, посочи Дянков.

Декември беше много силен месец – и митниците, и НАП си преизпълниха бюджета - някъде с около 200 млн. лева, заяви министърът.