Заместник-министър проверяван за нарушения

Инспекторатът към Министерски съвет проверява сделката с терена в Несебър.

09.01.2013 | 09:46
Заместник-министър проверяван за нарушения

Проверка срещу заместник-министъра на земеделието Светлана Боянова започна главният инспекторат на Министерски съвет по заповед на премиера. Целта е да се види дали са допуснати нарушения при усвояването на евросредства.

Друга причина за инспекцията е скандалната сделка с продажбата на защитен терен в Несебър. В последния ден на миналата година стана ясно, че самата Боянова е подписала документа за сделката. Теренът в курортния град е продаден на 27 ноември от земеделското министерство за 581 212 лев (или 20 лева на квадратен метър). На следващия ден парцелът е препродаден от купувача на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Сигналът за допуснати нарушения в земеделското министерство е подаден през ноември от Маргаритка Астраджиева, бивш заместник-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер. В него се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи по мерки на Програмата за селските райони, пише агенция БГНЕС, която разполагала с документи.

Боянова и нейният екип са правили опити за намеса в работата на Комисия за оценка на стратегии за местно развитие. Тя е искала информация за оценката и взетите решения. Според сигнала, цитиран от агенцията, през юни 2011 председателят на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления-дали са одобрени и дали ще получат финансиране". Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов, съставът на комисията е сменен. С нова заповед пък на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии. Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели "манипулиране на резултатите от оценката". На подменената комисия се възлага и да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите.

Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 за отстраняване на допуснатите нарушения. Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, не са взети никакви мерки срещу нарушителя.