Япония обеща да купува европейски облигации

Европейският стабилизационен механизъм ще проведе първия си аукцион по-късно днес.

08.01.2013 | 13:01
Япония обеща да купува европейски облигации

Япония ще извърши покупка на облигации, емитирани от Европейския стабилизационен механизъм. Книжата са деноминирани в евро и са обезпечени от институцията, която е структурирана от правителствата на държавите в еврозоната. Чрез операцията Япония ще успее както да подкрепи европейския проект за стабилизиране на дълговата криза, така и да помогне на йената да отслабне към долара и с това да донесе конкурентни предимства на японския износ, съобщи Bloomberg, цитирайки финансовия министър Таро Асо.

Според него операцията по изкупуване на европейски облигации ще се извърши със средства от националните валутни резерви. Асо не отговаря на въпроса в какъв обем ще са книжата, които японското правителство смята да придобие от Европейския стабилизационен механизъм. 

Европа би била щастлива от участието на Япония в покупките на облигации от спасителния фонд, така че страната може и да избегне директните критики от чужбина, че се възползва от шанса да поевтини допълнително валутата си, коментират от Bloomberg. От компанията обръщат внимание, че йената спадна към долара с 8% от ноември.

Европейският стабилизационен механизъм ще проведе първия си аукцион по-късно днес, като количеството, което ще бъде предложено на инвеститорите, е в размер на 2 млрд. евро под формата на 3-месечни облигации.