10 000 лева глоба за тайна употреба на растителни мазнини

Агенцията по храните очаква проблеми с производителите от Родопския край.

08.01.2013 | 10:39
10 000 лева глоба за тайна употреба на растителни мазнини

29 от общо 76, млекопреработвателни предприятия страната, които досега са ползвали растителни мазнини, са подали заявления, че ще продължат да влагат такива в продуктите си, съобщи днес за националната телевизия директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

С въведените от началото на годината  нови правила, мандрите могат да произвеждат в рамките на едно предприятие сирене и кашкавал или само от мляко, или само от растителни мазнини. Това обаче не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. За целта предприятието трябва да уведоми Агенцията  24 часа по-рано за намерението си да произвежда имитиращи продукти, обясни Войнов. Ако бъде установено нарушение и някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата е 10 000 лева, а при повторно следва отнемане на лиценза. "Всеки, който произвежда продукт с растителни мазнини, може да го нарича по всякакъв начин, но не и млечен".

Очакваме проблеми с дребните млекопроизводители в Родопския регион, тъй като качеството на млякото им не отговаря на европейските изисквания и след края на 2013 вече няма да може да бъде влагано в промишленото производство, предупреди Войнов.

По данни на земеделското министерство 27 хиляди ферми към момента не отговарят на критериите на Брюксел, а само 100 ферми са се възползвали от субсидиите за модернизиране.