Бизнес доверието във Великобритания се завръща

В същото време обаче финансовите компании наемат по-малко служители заради несигурността в индустрията.

07.01.2013 | 16:44
Бизнес доверието във Великобритания се завръща

Британските мениджъри проявяват все повече оптимизъм относно икономиката през 2013 година, показват проучвания на острова. Директорите във финансовия сектор смятат, че вероятността британската икономика да изпадне отново в рецесия е 40%. За сравнение през третото тримесечие на миналата година шансът за този сценарий е бил 43 на сто.

Доклад на Националната федерация на инженерите показва, че мениджърите в сектора на производството очакват подобрение на бизнес средата и на икономиката като цяло през тази година. Причина за това е намаляването на опасността от разпространение на дълговата криза в Европа и свързаните с нея рискове.

Проучване на Bloomberg сред водещи икономисти показва, че повечето от тях вярват, че британската икономика ще се върне към растеж още тази година. Въпреки това последните данни на статистиката разкриха влошаване в сектора на услугите и строителството през декември.

„Бизнес доверието се върна“, коментира анализаторът Иън Стюард, но допълва, че икономическата несигурност остава висока, а най-голямото притеснение на мениджърите е свързано със слабостта на европейската и британската икономики.

Делът на директорите, очакващи една или повече страни да напуснат еврозоната през 2013 година, намалява от 27 на 22%, сочат данни на Deloitte. Това е най-малкият дял от стартирането на проучването на компанията преди една година. Допитване на EEF показва, че се изравнява броят на оптимистите и песимистите относно бъдещето на производствения сектор. Година по-рано песимистите надхвърляха значително броя на проявилите оптимизъм.

Според производителите подобрението в индустрията ще бъде поведено от износа, а половината от големите компании очакват ръст в продажбите зад граница. Риск за сектора може да дойде от евентуалното забавяне на глобалната икономика, волатилността на валутните пазари и ръста на разходите за внос. Въпреки по-оптимистичните сценарии за британската икономика, се оказва, че финансовите компании наемат все по-малко служители. Свободните работни места във финансовия бранш в Лондон са намалели с повече от една трета през 2012 година. Това се дължи главно на съкращаването на разходите, което големите банки предприеха, за да покрият строгите капиталови изисквания на британските регулатори.