Стив Ханке: Инвеститорите бягат заради корупцията

Въпреки добрите икономически показатели, неефективната съдебна система гони капиталовложителите, твърди бащата на валутния борд.

05.01.2013 | 17:47
Стив Ханке: Инвеститорите бягат заради корупцията

Заради високото ниво на корупцията и състоянието на съдебната система в България чуждестранните инвеститори не се интересуват от добрите й икономически и банкови показатели, коментира днес американският икономист професор Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд". 

"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че страната определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", каза Ханке пред БНР. 

Той добави, че корупцията е ахилесовата пета на България и ако тя бъде премахната икономиката на страната ще започне да расте ”учудващо бързо”.

"България бе една от малкото страни, които направиха нещата по правилния начин. Нарича се контрациклична банкова регулация – тоест, когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола на банките, а когато дойде кризата, тя отпусна леко юздите", каза още Ханке. Според него Брюксел е трябвало да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го е направил.

Бащата на валутния борд обаче се изказа негативно за решението да се въведе данък върху лихвите по срочните депозити.  "По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая, това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата," обясни той.