Дянков намекна за увеличаване на "някои доходи"

България е приключила 2012 с 400 млн. лева дефицит, твърди финансовият министър.

05.01.2013 | 10:06
Дянков намекна за увеличаване на

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците. Дянков съобщи още, че от Брюксел вече са платили парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 се е оказал благоприятен за хазната, според финансовия министър. Търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лева, уточни той. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лева повече от предвиденото, показват данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината с дефицит от около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1.1 млрд. лева.

Фискалният резерв, с който започваме 2013, е около 7 млрд. лева. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.