Най-старата швейцарска банка прекратява дейност

От Wegelin&Co признаха, че 10 години са помагали на американци да укриват данъци.

04.01.2013 | 14:49
Най-старата швейцарска банка прекратява дейност

Най-старата швейцарска банка Wegelin&Co обяви, че прекратява дейността си, предаде Reuters. Изявлението на ръководството на банката бе направено, след като от управата признаха, че финансовата институция е помагала на американски граждани да укрият данъци.

Wegelin&Co, която работи от два века и половина, призна, че близо десет години е помагала на граждани на САЩ да укриват данъци на обща сума 1.2 млрд. долара. Банката се съгласи да плати на американските власти компенсации и глоби за 57.8 млн. долара. Засега не е известно дали Wegelin & Co е склонна да разкрие имената на клиентите си, както поискаха от САЩ.

През януари 2012 американските власти повдигнаха обвинения за отклоняване на данъци към трима членове от ръководството на Wegelin&Co. През февруари обвинението бе отправено към цялата банка.  

След като стана обект на разследване, провеждано от властите в САЩ, кредитната институция бе принудена да продаде голяма част от бизнеса си на Raiffeisen Group - Switzerland. Информация за цената на сделката липсва, но анализаторите предполагат, че Wegelin&Co е направила значителна отстъпка. Към началото на 2013 компанията запази само подразделенията си, които работят в САЩ.

Според наблюдателите признаването на вината и закриването на Wegelin&Co е пoвратен момент в спора между САЩ и швейцарските банкери.