Започна консолидация на телекомите в Австрия

Hutchison Whampoa купи Orange Austria за 1.3 млрд. евро.

04.01.2013 | 09:03
Започна консолидация на телекомите в Австрия

Началото на годината започна със значителна консолидация на телекомите в Австрия, след като хонгконгската компания Hutchison Whampoa финализира сделката по придобиването за 1.3 млрд. евро на Orange Austria, предаде Reuters. Покупката на телекома от сегашните му собственици Mid Europa Partners и France Telecom беше предшествана от дълги преговори. Сделката най-накрая получи одобрението на европейските и австрийските регулатори през миналия месец.

"С особено нетърпение очакваме активизирането на работата по изграждане на национална LTE мрежа в Австрия през следващите две години", отбеляза Ян Трьонов, ръководещ местното подразделение на Hutchison 3G Austria

В отделна, но свързана сделка, Telekom Austria – собственикът на българския оператор "Мобилтел", завърши покупката на бюджетния мобилен оператор Yesss от Orange Austria. Стойността на сделката е 390 млн. евро и освен оператора Yesss, включва честоти, базови станции и друга интелектуална собственост на Orange Austria, включително марката One. И двете сделки получиха одобрение от регулаторите, но T-Mobile Austria, собственост на Deutsche Telekom, ги забавиха, като обжалваха съпътстващото ги преразпределение на радио честоти, припомня информационната агенция.

Hutchison и Orange Austria са двата най-малки оператора в страната, като след обединението си ще се наредят на трето място с 24% пазарен дял. Австрийските оператори обслужват население от едва 8.4 млн. души, което води до силна конкуренция и ниски цени за клиентите, изтъква Reuters.