fallback

Банкери очакват спад на лихвите по депозитите

Около 75% от спестяванията в България са за суми до 1000 лева.

03.01.2013 | 14:42

Спад на лихвите по депозитите до нормалните, предкризисни нива очакват банкери. Въпреки това обаче драстично намаление едва ли ще се наблюдава през първите месеци на новата година, пише в анализ на "УниКредит Булбанк".

И през 2013 домакинствата най-вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения и потребителско поведение в среда на високи нива на безработицата, бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните и пасивен пазар на недвижимите имоти, посочва Екатерина Кирилова, директор на управление „Маркетинг и клиентски сегменти” във финансовата институция.

Очакването спестяванията на населението да продължат да нарастват и през 2013, най-вероятно ще се реализират, макар и с по-бавни темпове в сравнение с изминалата година. Отражение може да окаже и въвеждането на данъка върху дохода от лихви от срочни депозити и влогове, но този налог едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от страна на гражданите и домакинствата, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване, се посочва още в анализа.

От началото на 2012 спестяванията на населението са нараснали с близо 2.5 млрд. лева, което е ръст от 8% за изминалите 10 месеца на 2012 и 12.7% спрямо същия период на 2011.

Средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити. Според статистиката на БНБ около 75% от депозитите са за суми до 1000 лева. Броят на физическите лица със спестявания от над 1 млн. лева е 625.

Големите депозити в банките са преди всичко средства от продажба на недвижими имоти, дивиденти, обясняват експерти. Немалък е делът и на депозитите, открити със средства, генерирани от бизнес.

През последната година хората все повече се насочват към депозити с по-дълги срокове. Причината е предлагането от страна на банките на по-високи лихвени проценти по дългосрочните депозити с цел да си осигурят ресурс за по-дълъг период от време.

fallback
fallback