fallback

САЩ прескочи „фискалната скала“

Страната обаче остава на ръба на фалита.

02.01.2013 | 09:22

Камарата на представителите в САЩ одобри оспорваното споразумение за бюджета късно снощи. Въпреки че първоначално лидерите на републиканското мнозинство заявиха, че няма да се съобразят с двупартийната сделка, постигната в Сената, по-късно част от републиканците изненадващо отстъпиха. Така малко преди полунощ САЩ избегна автоматичното влизане в сила на бюджетни икономии от началото на тази година, предаде Reuters.

Това е своеобразна победа за президента Барак Обама, който подкрепи законопроекта и сега остава да сложи подписа си под него, за да влезе споразумението в сила.

В гласуването Камарата на представителите одобри бюджетните мерки с 257 срещу 167 гласа. Мнозинството от републиканците гласуваха против, както и 16 демократи. Това стана след като във вторник сутринта Сенатът също даде своето одобрение за мерките с 89 на 8 гласа.

В законопроекта се предвижда повишаване на данъците за богатите американци, удължаване на данъчните улеснения и подкрепата за безработните и отлагане на съкращаването на публичните разходи с два месеца.

Ставките за домакинствата с доходи над 450 000 долара ще нараснат от средно 35%, на 39.6%. А през следващото десетилетие публичните разходи ще бъдат намалени с 1.2 трлн. долара, като икономиите ще бъдат за сметка както на федералния бюджет, така и на финансирането на Пентагона.

Законопроектът обаче няма отношение към горната граница на външния дълг на САЩ, която беше достигната в понеделник, принуждавайки Министерството на финансите да се вземе специални мерки, за да се отложи фалита на правителството.

В реч пред Камарата на представителите, Обама заяви, че е изпълнил обещанието си да направи по-честна данъчна система. Американският държавен глава също така предупреди, че няма да се пазари с Конгреса за повишаване на дълговия таван. И подчерта, че правителството все още се нуждае от балансиран подход за намаляване на дефицита.

fallback
fallback