Стандарт за млечните продукти и по-евтин газ в сила от 1 януари

Сметките за клиентите на топлофикациите ще се понижат с между 3.5 и 7%.

01.01.2013 | 13:49
Стандарт за млечните продукти и по-евтин газ в сила от 1 януари

От 1 януари влиза в сила намалението на цената на природния газ с 9.83%, което ще даде възможност на топлофикационните дружества в страната да намалят сметките за крайните потребители с между 3.5 и 7 на сто.
През първите три месеца на годината топлинната енергия в София ще поевтинее със 7.18 процента, в Пловдив- с 5.9%, в Бургас и Плевен с около 11%.

Понижението на цената на природния газ е резултат от подписаното споразумение между „Булгаргаз” и „Газпром” за намаляване на стойността на директната доставка с 20%.

От днес крайните потребители ще бъдат и по-информирани за състава на млечните продукти. На 1 януари влиза в сила наредба на земеделското ведомство, която ще гарантира, че обозначените като „млечни” продукти не съдържат палмови и растителни масла.

На 1 януари влиза в сила  и данъка върху депозитите. Ставката от 10% няма да важи за детските спестявания, безсрочните влогове и разплащателните сметки.

Задължение за деклариране на внесения в хазната данък имат банките, а данъчни декларации ще подават само хората, които по принцип се отчитат писмено пред НАП.