Икономическите рискове пред Европа през 2013

Икономическата среда в Германия през 2013 ще бъде по-трудна в сравнение с тази през 2012, предупреди канцлерът Ангела Меркел.

31.12.2012 | 12:13
Икономическите рискове пред Европа през 2013

Нови икономически предизвикателства дебнат Европа следващата година. Неизвестните са няколко.

Първото е политическо и идва от Италия. Новината за връщането на Силвио Берлускони на политическата сцена, оттеглянето на Марио Монти от премиерския пост и противоречивите информации за номинацията му за парламентарните избори догодина бяха отразени от пазарите с понижения и повишения на доходността по държавните ценни книжа на странта. В този смисъл инвеститорите ще следят под лупа изхода от парламентарния вот през февруари догодина.

През 2013 германският канцлер Ангела Меркел също ще се бори за оставане на поста. От друга страна, Германия е тази, която задава посоката и темпото на развитие на Европа. В този смисъл не е изключено амбициите за утвърждаване на по-централизирано управление в региона да рефлектират  върху изборните резултати, а оттам и върху останалите европейски държави. Централната банка на Германия прогнозира стагнация на икономика през 2013 и ръст на БВП от 0.4% при 0.7% през 2012. Икономистите подчертават пред AFP, че най-голямата икономика на Европа е изправена през забавяне, като не изключват и варианта за кратка рецесия.

Икономическата среда в страната ще бъде по-трудна в сравнение с тази през 2012, предупреди и канцлерът Ангела Меркел. "Това не трябва да ни обезкуражи, а по-скоро да ни стимулира. Реформите, които провеждаме в Европа, започват да дават резултати. Но ние все още се нуждаем от много търпение, тъй като кризата все още е далеч от своя край".

Следващият риск е скрит в Испания. Инвеститори и анализатори подчертават, че умереното успокоение, настъпило на облигационния пазар за проблеми книжа от еврозоната през втората половина на година е в резултат основно на решението на Европейската централна банка да подкрепи държавните книжа на страните, потърсили международна финансова помощ, отбелязва The Wall Street Journal. Испанското правителство ще бъде изправено пред сериозни финансови предизвикателства през следващата година и според много анализатори трудно ще успее да ги покрие без външна помощ. Според някои анализатори успокоението на пазарите през отминаващата година се дължи именно на решението на Мадрид да потърси външна финансова помощ.

Гърция ще е в списъка на проблемите икономики и през 2013, а дебатите за това дали ще остане или не в еврозоната ще бъдат отново на дневен ред.

Според някои експерти не особено голямата икономика на Кипър ще създаде определени неприятности за еврозоната през следващата година. Страната се нуждае от спасителна помощ в рамките на 18 милиона евро, което е почти колкото брутния й вътрешен продукт.

Последният риск е свързан с еврозоната като цяло и очакваната рецесия в региона.

Прогнозите на Европейската комисия за икономическия ръст на еврозоната е в рамките на ироничните 0.1%. Други прогнози очакват ново свиване в резултат на потъването в рецесия на големи икономики като Франция.