Ромпой разкритикува политиката на британския премиер

Според ново проучване над половината британци искат страната да напусне Европейския съюз.

28.12.2012 | 08:56
Ромпой разкритикува политиката на британския премиер

Действията на британския премиер Дейвид Камерън спрямо Европейския съюз може да причинят разпад на 27-членния блок, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в интервю за британския вестник Guardian.  „Ако всяка страна-членка може да подбере тези моменти от съществуващите политики, които най-много харесва и да се откаже от тези, които най-малко й се нравят, съюзът ще се разпадне, коментира Ромпой, като подчерта, че опитите на Великобритания да си възвърне властта от Брюксел могат да изложат на риск бъдещето на единния пазар.

Приносът на Великобритания е по-голям, отколкото понякога самата страна осъзнава, подчерта той. Тя е била от решаващо значение за изграждането на центъра на Евросъюза, на единния европейски пазар, който сега е най-големият пазар в света, и на общите правила за функционирането му. По думите на Ромпой, британският опит в областта на международната политика, финансите и търговията оформят политиките на ЕС в тези области. По повод желанието на Камерън да бъде сключена нова договорка между ЕС и Великобритания коментарът му е недвусмислен: "Не очаквам всяка страна-членка да се стреми да подкопае основите на нашата система на сътрудничество в Европа".

Ново проучване, публикувано в Guardian и Daily Mail, показва, че мнозинството британци биха гласували за напускане на Европейския съюз. 51% категорично искат страната им да бъде извън общността, докато 40% искат да остане. За сравнение преди десет години 68% бяха за оставане, а 19% против.

Критиците на Дейвид Камерън в собствената му Консервативна партия искат да огласи референдум с простия въпрос "да" или "не" на Европейския съюз.